Uppdaterat 2009-06-27

Stockholms läns uskf ungdomsskytteförbund 27 juni 2009

Bosse Gillgren
AB ungdom kansli

Saker som vi 10 m luftgevärsskyttar vill ändra på ...
AB skfb måste bara ta upp frågan med de nya reglerna då det gäller luftgevärsklassningen.
Efter massor med frågor och klagomål från våra föreningar och skyttar, samt att frågan väckts inom vår styrelse inser vi nog alla de problem som kommer då vi helt plötsligt skall återinföra den gamla regeln om att skifta "åldersklass" vid årsskiftet.

Detta har för de äldre nationella skyttarna som kanske kommer ihåg, tidigare varit den gamla regeln som vi tog bort för årtionden sen för att underlätta för vissa ungdomsklasser att kunna utveckla sitt skytte på rätt sätt under terminen. Luftgevärsskyttet har ju alltid varit en höst till vår period där skolornas terminsindelning varit ledande.
Klassindelningen har stor betydelse för ungdomar. Det är inte bra att ungdomen byter klass till en "svårare" mitt i säsongen.

Om en skytt med ojämn ålder deltar i serietävlingar som spänner över 5 månader och börjar i ex november skjuter man alltså i en högre åldersklass än vad man ska göra under hösten och i rätt åldersklass under våren? D v s under hösten skjuter skytten med ojämn ålder mot sin egen åldersklass i inbjudningstävlingar, medan samma skytt skjuter mot delvis andra skyttar i en högre klass i serietävlingen?

Vi kommer att tappa mängder med ungdomar samt även föreningsdeltaganden på våra tävlingar när nu detta blir aktuellt till höstens luftgevärs säsong. Vi skall inte glömma i dagens hårda föreningsvardag att vi måste vara rädda om våra medlemmar och försöka se om vårt hus så att inte vi nu inte tappar ännu flera skyttar. Det är ändå svårt som det är idag att behålla de medlemmar som vi lyckas rekrytera till vår sport.
Ta ett exempel: lagidrotten har alltid (fotboll, hockey & handboll) haft stort utrymme, även om friidrotten (tex Rånäs 4H) har kommit starkt på senare år. Det är som att tala om för fotbollskillarna och tjejerna att: På våren spelar ni som har ojämn ålder med i ett lag, mitt i säsongen byter ni till ett annat lag och får nya lagspelare med jämn ålder som är ett år äldre (istället för ett år yngre). Och på samma sätt för handboll och hockey med lagbyte mitt i säsongen vid nyår.

Den pedagogiska insatsen för att förklara skyttets regler för nybörjarskyttarnas föräldrar är tillräckligt stor, utan att vi ska behöva motivera ännu mer ologiska regler.
Det verkar som att det numera inte är bara datorerna som konkurrerar med våra gevär, även den nya organisationen tycks göra sitt bästa för att få bort ungdomarna från våra luftgevärslokaler.
Den nya organisationen har tyvärr lyckats ta upp många frågeställningar och ändrat på regler/rutiner, d v s regler/rutiner som faktiskt utvecklats under många år och på något sätt fungerar och är allmänt accepterade.

Med andra ord efter vad vi hört är detta ett
BRÅDSKANDE regeländringsbeslutsom vi måste ta tag i NU..