Uppdaterat 2009-04-03

Mallorca 1 april

Vattenskytte spås nå större popularitet än skidskyttet
Skytteportalen kan avslöja det som ska ge det svenska nationella gevärsskyttet ett lyft.
Det handlar om vattenskytte.
Ett svenskt skytteteam siktades nyligen i spanska Mallorca där en ny variant av gevärsskytte har testats under stor sekretess.
Kallas Vattenskytte.
Vattenskytte är en gren som spås nå en ännu större popularitet än skidskyttet som blivit en rejäl succé hemma i TV-sofforna.
- Vi har inspirerats av skidskyttet som som är vida populärt världen runt. Men till skillnad mot skidskyttet och tävlande som far runt i skidspår, är det tänkt att de tävlande skall simma en viss sträcka i stället för att därefter lossa skott på speciella mål, berättar Valter Vattanen i det nybildade svenska Skyttesportförbundet.
Även i vattenskyttet kommer kaliber 22, samma som skidskyttet, att användas. Men vilken typ av mål det handlar om vill inte Vattanen avslöja.
Inte heller detaljerna runt det hela.
Men blött blir det i vilket fall.
Gevärskytten Kjell Johansson från Hofors är en av de skyttar som provat på den nya skyttevarianten och han blev inspirerad med en gång.
- Helt klart är det ett nytänkande. Vissa tekniska problem måste givetvis lösas innan det hela flyter på som det ska.
Att sporten Vattenskytte kommer bli minst lika populärt som skidskytte är Johansson fullt övertygad om.
- Jajamän. Detta kommer nog att slå ut det mesta i skytteväg. Visst finns det svårigheter initialt, men i vilken sport gör det inte det.
- Jag gillar Vattenskytte och det ska bli spännande när det hela kör igång på allvar. Jag hoppas jag får chansen att representera Sverige, säger Hoforsbon som i sin normala gren, fältskytte är en av landets främsta.
- Det gäller i högsta grad att inte ta sig vatten över huvudet, säger Hoforsbon.
När den första internationella tävlingen kommer att arrangeras är inte bestämt i dagsläget.
Inte heller om den nya världscupsegrarinnan Helena Jonsson är beredd att testa.
- Den biten är fortfarande lite grumlig, säger Valter Vattanen.
Han fortsätter.
- Men redan i sommar kommer det första svenska mästerskapet att genomföras. Det enda som återstår i planeringen är var, på vilket vatten, tillställningen ska genomföras. Det finns många intressenter och sponsorer vilket gör det hela en aning unikt gentemot det traditionella skyttet.
- Många förespråkar insjöar, men för att få lite extra hög svårighetsgrad lutar det åt att vi siktar in oss på mer öppna vatten. Höga vågor gör inte bara skyttet svårare utan ger publiken mer valuta. Det kommer att bli en klar TV-succé, avslutar Valter Vattanen med ett brett leende och ett blött hårsvall.