Uppdaterat 2008-11-17

Arboga Träffen

Dan Wetter
Arboga skg

Arboga 14-16 november 2008

Luftgevärs tävlingen Arboga Träffen har blivit en riktig fullträff! Då dom flesta andra tävlingar har minskat i deltagarantal så har Arboga Träffen ökat från varje år. I år kom hela 171 skyttar från 9 förbund och 36 stycken föreningar till start i fjärde upplagan av tävlingen, en rejäl ökning från förra årets123 skyttar från 26 föreningar! Att det är så många föreningar som kommer är ett kvitto på att deltagarna ger ett högt betyg för tävlingen. Skyttelokalen har fått mycket beröm för att den är ljus och fin, har elektronisk markering och generösa utrymmen för omklädning etc. Det var en deltagare som sa "att för en gång skull så får man gå uppför trappor till en skyttelokal" och menade att många skjuthallar ligger i trånga mörka källare. Att det sedan bjöds på riktigt höga resultat gör inte saken sämre med många fullpoängare och personliga rekord.

I L11 och L13 var det som vanligt många som sköt fullt nämligen hela 8st. Men även i L9 fick vi en 400 poängare, det var Simon Enberg från Ludvika som för första gången sköt fullt. Frågan är vem som var mest nervös inför dom sista skotten Simon eller hans pappa? Vi som alltid står där bakom och tittar på våra barn när dom skjuter vet nog svaret. Simon sköt redan på den första Arboga Träffen då han bara var 5år gammal! Bästa decimalerna av 400 poängarna hade Isabelle Arrenius från Skultuna med 422,6 och var en tiondel före Joel Blom Bälgviken . Med detta resultat segrade hon även i medaljtävlingen där samtliga sittskyttar tävlar mot varandra med decimaler. En tävling där alltså t.ex. L7 skyttar tävlar mot dom som är äldre och att man trots ett enstaka dåligt skott kan komma bland dom 3 bästa och få Arboga Skyttegilles egna medalj.

Nytt för i år var att det fanns en L13S klass där skyttarna bara sköt 20 skott. Här passade Isabelle Arrenius på när hon ändå var på gång att vinna även den klassen på 178 poäng.
I L15R blev det återigen en duell mellan Moa Losbjer Arboga och Amanda Andersson Rommehed. Dessa två tjejer har mötts flera gånger bl.a. i särskjutningar. Den här gången vann Moa L15R med en enda poäng före Amanda.

I L15S så segrade den omöjliga Louise Linder Skultuna på mycket fina 388, hon hade det högsta stå resultatet tillsammans med en annan Louise, Louise Olofsson Roasjö i L17. Men när det kom till decimaler var Linder klart bättre med 407,0 mot 404,9. Linder vann därmed också medaljtävlingen för samtliga ståskyttar, en tävling där alltså en 15 årig tjej vinner över många mycket äldre killar och gubbar. I vilken annan sport kan man göra det?

Det fanns även en klass LÖ för föräldrar, ledare, pojk och flickvänner, när dom ändå finns på plats så kan dom ju skjuta också. För att inte göra det alltför svårt så fick dom skjuta sittande med stöd men utan skyttekläder. Här vann Ege Törnvall Ulltuna som inte ville vara sämre än sin dotter Caroline som segrade i klass Lsen.

I lagtävlingen blev det en ny förening som får ha vandringspriset ett år. Trots att man inte hade prickat in laguttagningen till 100% så lyckades Ludvika ta segern 1 poäng före Virsbo och tog därmed sin första inteckning i vandringspriset.

Förutom den ordinarie tävlingen fanns det även en prisskjutning där man med luftgevär sköt 5 skott sittande med stöd på en vanlig papptavla och 5 skott på falling target, men avståndet var hela 35m vilket gjorde att man fick in hela tavlan med samtliga prickar i ringkornet. Detta var en mycket populär tävling vilket gjorde att prispotten stannade på hela 590kr. Här vann Eli Åhlin Bälgviken och tog därmed hem mycket mer prispengar än vad

hon fick för sin andra plats i Lsen.

Resultat