Uppdaterat 2008-09-21

Lite mindre Aktuellt från juli-augusti 2008


Gimo 31 augusti

Sandberg vann SM-guld
Det är länge sedan SOK-stöttade gevärsskytten Per Sandberg knep en tung titel.
Fast under söndagen knallade han hem ett SM-guld.
Oväntat.
Detta i hans "gamla" paradgren på distansen 300 meter.
Som inte är en OS-gren.
- Jätteskönt att äntligen vinna igen. Det har varit en mager tid för mig i mitt 50-metersskytte. Framgångarna som jag hoppats på har uteblivit och då jag fick lite tid över ställde jag upp i helgens SM i Gimo.
Bilden: Per Sandberg
Under lördagen handlade det mest enligt Sandberg om att skjuta in bössan igen.
Det var ju ett tag sedan Uppsalakillen pangade 300 meter.
Men i söndagens helmatch (120 skott) knallade han något överraskande hem SM-guldet i hård konkurrens med sen övriga svenskeliten.
- Knep guldet främst tack vare ett bra stå och knäskytte.
Liggandematchen vanns övertygande av formstarke Anders Brolund, Arvika, och halvmatchen av Johan Gustafsson, Solna.
I damernas uppgörelse segrade Marie Enqvist, Eskilstuna, liggmatchen, medan Linda Mauritzon, Mönsterås, vann halvan.

Liatorp 24 augusti

Bore SM-bäst
Anders Bore, Trollhättan, var en favorit som höll då SM i sporting avgjordes i Liatorp under helgen.
Bore som figurerat i landslaget i "oändlighet" krossade 179 duvor och segermarginalen blev två träffar till silvermedaljören Jan-Åke Abrahamsson från Eskilstuna som en längre tid skuggat svensktoppen och med sin insats nu borde ges en chans i landslaget.

Bronset hamnade hos Roger Jarnald, Svegeråsen, med 174 duvor.

Resultat


OS 2008 i Peking 8-24 augusti

 

Skyttet pågår under tiden 9-17 augusti

Skyttesidan


Strömmingsknallen 9-10 augusti

Kpist fältskjutning i Stråtjära, Söderhamn och bana på Julbergsbanan

Resultat


Eskilstuna 10 augusti

Mmm Marie...

Gevärstävlingen Mälarpokalen är en långlivad klassiker som genomfördes vid Hugelsta skyttecenter utanför Eskilstuna under söndagen.
Drygt 60-talet deltagare kunde konstatera att Västmanland toppade lagtävlingen med åtta poängs marginal före Sörmland.

I vinnarlaget ingick Louise Linder, Skultuna , 193, Jan-Olov Spinord, Fagersta, 191, Magnus Sträng, Arboga, 186, Lars Pettersson Västerås, 181, Fredrik Åkerlund, Skultuna, 181, Robert Lindström, do, 180, Jan Larsen, do, 179, Elin Asp, Arboga , 179, Hans Hägglund, Skultuna, 178, Hans Eriksson, Kila, 172.
Tävlingens gigant i modern tid Niklas Halling, Bälgviken, knep likson i fjol andraplatsen. Denna gång var det förre träningskompisen Marie Arvidsson, Lidingö, som finalvann.

Bilden: Helena Jansson, Söderala skf

Inför finalen skiljde det endast en pinne till segervane Arvidssons fördel. Men i de fem avslutande ståskotten hängde inte Halling med i Arvidssons tempo och segermarginalen

skrevs till slut till sex poäng.

Resultat


Skarabôrgaren 10 augusti

En tävling i Korthåll samt Gevär 6,5 mm på Lövsjötorp i Skövde

Resultat


Västerås 9 augusti

Gamla mästare som nya

Precis som i fjol.
Framtidslöftet Louise Linder, Skultuna, vann liggandefinalen och Olle Gabrielsson, Rommehed, ställningsfinalen då Augustiträffen i gevärsskytte avgjordes under lördagen på Stockkumlabanan utanför Västerås.

Men dagens främste var ändå något otippat veteranen Hans Sundén, Bälgviken, som överglänste landslagsskytten Romme-Olle med några poängs marginal.
Den senare vässade NM-formen.
Tillställningen lockade dryga 40-talet deltagare som bjöds på ett bra skjutväder med varierat skjutljus och endast svaga vindar.

Bilden: Hans Sundén, Bälgviken

Resultat


SM i korthåll 1-7 augusti 2008

Nationellt 50 m 1-3 augusti - Sport 50 m 4-7 augusti

SM-resultat i Ringamåla


Grums 3 augusti

Text och foto
Anna Håkansson

Henry vann Augustiträffen

Grums Skytteförening arrangerade banskyttetävlingen Augustiträffen på Brånebanan. - Tänk vi hade deltagare ända ifrån Malung, Mariestad och Saleby. De hade väntat länge på att få komma hit och ge värmlänningarna en match sa skjutledaren Christer Ivarsson som var nöjd med tävlingen och hoppas på att de långväga gästerna sprider de positiva intrycken vidare så att det kommer ännu fler nästa år.


Henry Håkansson, Fredrik Thyberg
och Jan-Olof Svensson

Henry Håkansson från Eda avgjorde det öppna mästerskapet i det allra sista ståskottet, han ledde tillsammans med Henric Nordlöf från Karlstad-Ulvsby när ett skott återstod. Henry sköt en nia mot Henrics åtta och slutpoängerna blev 326 och 325.
På tredje plats kom Roger Strandh från Mariestad med 323 som också har tagit en landslagsplats i år.
I veteranmästerskapet segrade Jan-Olof Svensson från Edsbjörke helt överlägset med 313 poäng och på andraplatsen kom Bogens Henry Ottosson med 298 och på tredje Per Strandh, Mariestad 290.

Fredrik toppade igen
Liggande mästerskapet vanns av förhandsfavoriten Fredrik Thyberg från Edsbjörke som nu är i toppform och kunde efter en klass seger i G17 även ta hem hela mästerskapet med 340 poäng. -Jag är jättenöjd konstaterade Fredrik som nyss även tagit hem serieskjutningen hemma i Fryksdalen som han har som tradition att vinna numera. Tvåa blev Fredrik Sandberg från Storfors med 336 och trea dalkullan Madelene Bergfeldt 326. Nämnas bör ju också klass tre skytten Jan Moss från Hagfors som skippade Korthålls SM i Ringamåla för att slipa på formen i Grums inför kommande JSM. Jan klämde i med 142 poäng i huvudskjutningen och vann klass G3 med 231 poäng. Lagtävlingen blev en kamp mellan lagen från Karlstad-Ulvsby. Första laget vann med 464 poäng genom Henric Nordlöf och Jonas Ohlsson tvåa blev

Lag 3 med 455 och trea Lag 2 452.

Resultat


Rommehed 26-27 juli 2008

Conny Storm
text & foto

Kjell Strömberg hetaste skytten i Rommefältet

Veteranskytten Kjell Strömberg Degerfors imponerade i fält och banskytte med K-pist
i ett hett Rommefält. Med värmande skyttekläder och en skytteform som var märkbar under de 2 tävlingsdagarna i Rommehed så totalvann han fältskjutningen på 57 träff.
Torbjörn Andersson Norrköping tvåa på 56 och lika många träff klarade Bo Wettergren på en fältskyttestig som krävde god kondition i den tryckande värmen. Dagens högsta resultat prisades med en flygtur över Borlänge och skjutbanan från ovan var säkert uppskattat som första pris.
Lagtävlingen tvåmanna tog Norrköping hem genom Torbjörn Andersson och Bengt Dolk på 108 träffar.

Lördagens tävlande avslutades med det kända ståskottet en utslagstävling där det behövdes stor tur och kalla nerver, att hemmaskytten Per-Erik Gabrielsson vann var ingen överraskning. Bo Wettergren Södertelge klarade andra platsen knappt före starke Janne Johansson Rommehed.
Kvällens grillfest och tipspromenad invid klubbstugan samlade många deltagare.

Bilden: Heta skyttar i Rommefältet - klicka för större format

Söndagens banskytte bjöd på många toppresultat från flertalet av deltagarna och där Kjell Strömberg Degerfors svarade för ett slutresultat som skulle gett honom en andra plats i seniorfinalen. Lars Gabrielsson Rommehed vann på totalt 412 poäng och Strömberg slutade på 407.
Varför skjuts inte en A och B final där de 10 bästa kvalpoängerna startar i A-finalen som grund oavsett klasstillhörighet. Extra spänning tror jag skulle uppstå i finaler med jämnare resultat innan finalerna börjar. 3 bästa veteranerna i Rommefältet placerar sig som 2:a Kjell Strömberg, 5:a Britt Bohlström och 7:a Alf Bernhardsson i seniorfinalen.

Varför har man ingen final för liggandeskyttarna? Många som idag kanske inte skjuter så mycket skulle uppskatta regelförändringar med mera liggandeklasser men att de duktigaste skall skjuta ställning är helt klart.
Rekrytering måste ske på ett sätt så att liggande och ställningsskytte erhåller samma

status och att skjuta liggande med kpist är inte det lättaste men det är roligt.

Resultat


Östhammar 26 juli

Hett trapskytte

Knappa dussinet trapskyttar kom till start i Östhammars årliga "Sommarduvan" som verkligen gjorde rätt för namnet denna gång.
Totalvinnare blev Benny Pettersson, Södertälje, i hård kamp med hemmaskytten Gert Söderberg som blev distanserad, med tre duvor, 112-109.
- Den rådande värmen och den i sammanhanget lilla skaran gjorde att koncentrationen under tävlingens förlopp blev lidande på många håll vilket ledde till att resultaten från en serie till en annan kom att variera starkt bland samtliga deltagare, förklarade Svenska

Sportskytteförbundets lerduveexpert Arne Forsberg efteråt.

Resultat


Uddevalla 26 juli

Bore bäst i test

Årets fjärde landslagstest i lerduvegrenen sporting avgjordes i helgen med 100-talet deltagare vilker var en bra siffra i hettan.
Banläggaren Martin Andersson hade komponerade en teknisk bana vilken som vanligt var anpassad till kravet att testa de som skall platsa i ett framtida landslag.
Medelresultat för samtliga skyttar ca 65 träffar av 100 möjliga.

Landslagsesset Anders Bore, Trollhättan, totalvann med 84 krossade duvor.

Resultat


Trosa 20 juli

Petters krossade alla i sportingcup

Haningeskytten Conny Petters var i en klass för sig vid helgens sportingtävling utanför Trosa.
Han krossade 84 av 100 duvor vilket var sju bättre än tvåan och klubbkompisen Jonny Neman kom upp i.
- Vi hade underbart väder trots att SMHI utlovade regn och rusk. Ett par återbud gjorde att det ändå blev 47 skyttar till start, några ända från Trolleholm, vilket väl är klart godkänt nu i semestertider, sade tävlingsledaren Peter Rehnström.
Banan var absolut inte för lätt, kanske till och med lite för teknisk. Det bjöds på alla typer av vinklar och riktningar, battue och chondel. De flesta uttalade också beröm över banan.
- Klubben tackar Nyköpings JK för att de som vanligt mycket generöst lånat oss några kastare, samt naturligtvis även alla skyttar som kommit. Det största tacket går ändå till Kikki, Pia, Lotta och Curt som gjorde servering och sekreteriat väl fungerande.
Thomas Lyon, Trolleholm, vann B-klassen medan Timba, Rosersberg, toppade C-klassen.

Resultat


Piteå 20 juli

Helena skön vinnare i Margaretakedjan

Anrika Margaretakedjan avgjordes under helgen i Piteå.
Välkände Helena Jansson, Söderala, segrade knappt före fjolårsvinnaren och hemmaskytten Ronny Nilsson.
Bronset gick till Donald Johansson, Ale, som var ytterligare en poäng efter.
Söderala Skytteförening vann lagtävlingen genom trion Helena och Bengt Jansson samt Carina Norling.
Liggfinalen toppades av Gunnar Iversen, S 3.

Bilden: Helena Jansson, Söderala skf

Intresset för Kedjan har emellertid dalat enormt.
Möjligtvis är det den långa resan till Piteå som besvärade.
Vem kunde drömma om att Margaretakedjan endast skulle locka 60-talet deltagare.
Är det inte dags att göra om statuterna?

Det andra valet är väl att lägga ned tävlingen...

Resultatsidan


EM i Nicosia, Cypern 7-14 juli

Elva svenska skyttar är på plats för att göra upp i grenarna skeet, trap och dubbeltrap.

Cyprus Shooting Sport Federation

Resultat hos IFFS


Nicosia 10 juli

Stefan vann EM-brons

Den svenska skeetskytten Stefan Nilsson pangade åt sig ett individuellt EM-brons efter sedvanligt raffel då herrjuniorernas match blev klar under torsdagen.
På vägen dit bokfördes han för granna 123 krossade duvor av 125 möjliga i grundomgången vilket är tangerat svenskt rekord och europarekord.
Även ettan Nikolaos Andrianopoulos från Grekland och tvåan Alexander Zemlin från Ryssland hade 123 träffar varför det blev en spännande avslutning där Stefan drog ner 23 av 25 finalduvor vilket gav en bronspeng.
Greken vann särskyttet om guldet mot ryssen.
I nationskampen grejade svensktrion Stefan Nilsson, Marcus Svensson och Robin Gustafsson en femteplats på det nya svenska rekordet 351 duvor vilket var två från en pallplats.

Nicosia 9 juli

 

Nathalie grejade EM-silver  -  Hon håller världsklass...

Tidigare EM-guldmedaljören Nathalie Larsson befäste sin position som en av världens främste aktörer i olympiskt skeetskytte genom att under onsdagseftermiddagen greja ett EM-silver.

För tre år sedan, då Nathalie var förstaårssenior, plockade hon hem guldmedaljen när EM kördes i Belgrad.
Och nu blev det silver - och att Nathalie, som tävlar för Lövstabruks Jaktskytteklubb men bor i Österbybruk, har hittat OS-formen är det ingen tvekan om.

Bilden: Nathalie Larsson

Frågan är bara om den kom f ö r tidigt.
Larsson pangade ned 96 duvor av 100 möjliga vilket var svenskt finalrekord och tre efter segrarinnan Danka Bartekova från Slovakien som satte nytt finalvärldsrekord, men exakt lika med tyskan Christine Brinker vilket föranledde särskytte om silvret.
Svenskan inledde, med fyra raka träffar medan tyskan bommade sin fjärde duva.
I herrjuniortävlingen har Stefan Nilsson från Trelleborg öppnat bäst och ligger just nu på andra plats inför morgondagens avslutande tre serier.

Nicosia 7 juli

 

Dalby silvermedaljör

OS-hoppet Håkan Dahlby från Stockholm fortsätter att samla på sig internationella medaljer
Då EM i Nicosia på Cypern inleddes pangade Dalby inte oväntat hem ett silver i favoritgrenen dubbeltrap.
Detta trots att han var magsjuk dagen innan.
Steven Scott från Storbritannien blev för svår för Dalby och vann den avslutande särskjutningen - som bara hann sätta igång innan den var över.
Dalby bommade nämligen redan den andra extraduvan.
Inledningsvis hade båda skyttarna svarat för 191 träffar av 200 möjliga.
Bronset gick till Tyskland och Waldemar Schanz.
Ett bra OS-genrep för Håkan Dalby med andra ord.


Elverum, Norge, 7 juli  -  Europacupen i sportskytte

Och gissa vem som vann?

Avslutningsdagen av Europacupen i sportskytte i norska Elverum handlade om 3x20 skott standardgevär.
Och gissa vem som vann?
Än en gång hemmaskytten Vedbjörn Berg som med sina lysande 587 poäng var ett bättre än landsmannen och tre före svensken Jonas Sjöberg som knallade med att bärga bronset.
Starkt.
Därmed segrade Berg i samtliga tre dicipliner. En poäng i sig.
Norge vann nationskampen i stor sil med Sverige på bronsplats.

Elverum 6 juli

 

Ingen rubbade Berg

Vid söndagens europacup i sportskytte gevär 300 meter i norska Elverum satte hemmasonen Vebjørn Berg nytt nordiskt rekord sedan han pangat in finfina 1185 poäng på de 120 tävlingsskotten. Fördelat på 399 i liggande 390 i stående samt grymma 396 i det avslutande momentet knästående.
Svenskbäst var Anders Brolund från Arvika med en bronsplats och 1166 poäng (398-379-389). Övriga svenskar Johan Gustansson 1158 (sexa), Jonas Sjöberg 1157 som sjua och Stefan Ahlesved åtta med likaledes 1157 poäng.
I nationskampen blev det ett silver för svensktrion Brolund, Ahlesved och Gustafsson. Svenskarna blev rejält distanserade av hemmanationen som toppade på 3510 poäng.

Elverum 5 juli

 

Europacupen i sportskytte

Ett bra väder gav höga resultat då Europacupen i sportskytte inleddes i norska Elverum med 60 skott liggande med Åmot-Larsson i startfältet.
Hemmaskytten Vedbjörn Berg vann på 598 poäng av 600 möjliga med ett gäng av svenskar närmast efter.
Silvret till Johan Gustafsson på 597 poäng medan bronset inte oväntat gick till veteranen Michael Larsson från Åmotsbruk på 596 poäng vilket även Karlstadsskytten Stefan Alesved kom upp i på fjärdeplatsen.
Sverige vann nationskampen.
I damernas uppgörelse erövrade Eskilstunas Marie Enqvist en bronsplats med 587 poäng.
Sex pinnar efter segrande Charlotte Jacobsen, Danmark.
Danskan vann sedan den efterföljande och spännande superfinalen för såväl herrar som damer efter utslagning skott för skott. Silvret till Johan Gustafsson som den gentleman

han är drog ut en nia i det 15:e skottet - mot danskans tia.

Resultatsidan


Svegeråsen 6 juli

Bore bäst

Anders Bore, Trollhättan, finns alltid med i den främre träffen i större sammanhang då det handlar om sporting.
Och Bore finalvann inte oväntat tvådagarstävlingen Ulfstorp Sporting Grand Prix (200 duvor) som avverkades för andra året på raken.
Och av tillströmningen att döma (över 115 skyttar) var det en trevlig tillställning.
Mycket beröm framfördes till banläggarna som lyckats få till en riktigt trevlig och variationsrik bana, "bättre än VM-banan" löd kommentarerna.
Vädret var rejält skiftande - lördagen bjöd på strålande solsken och het sommarvärme,

medan söndagen bjöd på 13 grader och rikligt med regn.

Resultat


Gnosjö 6 juli

Fem mästare korade

Vid helgens kombinerade SM och Sverigemästerskap i nordisk trap utanför Gnosjö kom drygt 100 skyttar till skott.
Fem mästare korades.
Mari Persson, Ånge, i damklassen.
Christoffer Nilsson, Falken i juniorklassen.
Sten Josefsson, Östhammar, i 70+, Olov Karlsson, Saxtorp, i 60+, samt Jonny Håkansson, Fridafors i 50+.
Tuffaste fajten var i 60+ där det erfordrades särskytte för att kora segraren.


Borgholm 6 juni

Hemmaskyttarna gladde i DM-skeeten

Det knallades en del under söndagen på Öland.
Det var GAF:s Jaktskytteklubb som anordnade distriktsmästerskap i lerduvegrenen skeet.
Hemmaskytten Christer Svensson fick en pangstart och visade konkurrenterna ryggen redan på ett tidigt stadium.
Hans 139 träffar av 150 möjliga var inte riktigt världsklass, men på Öland höll det bra för seger.
Om silvret blev det en tuffare kamp då såväl Thomas Holmberg, Oskarshamn, som Håkan Karlsson, Växjö, krossade 136 duvor och i särskiljningen tog ostkustbon silvret.
Även lagsegern gick till hemmaklubben där Christer Svensson kompletterades av Krister

Pettersson och Jan Pettersson.

GAF:s Jaktskytteklubbn


Arvika 5 juli

Text och foto
Anna Håkansson

Tor-Arne vann Arvikakedjan

Arvika Kedjans inledande liggande tävling vanns inte oväntat av Göran Åhlin från Bälgviken med serierna 49+50+50. Tvåa blev Dansken Lasse T Sukstorf 147 och Matts Hultsved från I2 på tredje plats 146 poäng.
Skyttarna bjöds på omväxlande väder från starkt motljus och tryckande värme som utvecklade sig till åska och ösregn. Arrangörerna fick avbryta efter C-finalen och vänta tills åskan dragit vidare. I alla tre finalerna var det otroligt jämnt i toppen.

Det blev i år en före detta Norsk Skytterkonge som vann Arvika Kedjan, Tor-Arne Solbakken från Rygge som är en välkänd Elitskytt från Norge.
- Väldigt "morro" och överraskande sa Tor-Arne efter medaljceremonin. Jag fick verkligen slita för att på poängen idag och inteckningen i Arvika Kedjan värderar jag högt.

Bilden: Tor-Arne Solbakken, Rygge

Tor-Arne blev Norsk Skytterkonge i både bana och fält i Oppdal 1993 och det finns ingen annan som har klarat av det ännu, så det står på sidan ett i historieboken skrattar han glatt! Tvåa blev Dansken Lasse T Sukstorf som försöker att ta en plats i det Danska NM laget. Lasse var en poäng efter Tor-Arne som segrade på 422 poäng. Tredjeplatsen togs av Marie Arvidsson, Lidingö som klämde i med en 48 poängare i dagens första ståserie, totalt 420 poäng. Björn Boström, Tibro vann B-finalen med 429 poäng före Henry Lindström I19/A9 428, trea blev Bo Andersson från Kongahälla 427. I C-finalen vann Storfors killen Fredrik Sandberg med en poängs marginal 432. Tvåa blev Marcus Åhlin efter en suverän finalomgång med 148 poäng. Tredjeplatsen tog norrmannen Martin Vonheim Larsen från Rygge 429 poäng. Lagfinalen vanns av Danmarks Lag1 med 139 poäng genom Mette och Lasse T Sukstorf och Mikael Gren. Tvåa blev I2 som kämpade väl med Matts Hultsved, Magnus Lindqvist och Tim Knoblauch som endast var en poäng efter.
Arvika Kedjan lockade 90 skyttar från Boden i norr till Danmark i söder.

Arrangemanget var som vanligt perfekt, men vädret råder ingen på.

Resultat


Arvika 4 juli

Text och foto
Anna Håkansson

Dubbelt Magnor i Paradisträffen

Snacka om familjelycka när ungdomsfinalerna på Paradisbanan i Arvika var över. Syskonparet Angelica och Samuel Magnor från Eda vann var sin final.

- Jättebra det var det högsta resultatet jag någonsin har haft säger Angelica som har haft stort stöd av Elitskytten Anders Johanson. Anders var med och coachade mig under hela finalen. - Det är så roligt med Angelica säger Anders. Hon lyssnar på allt jag säger och förstår vad jag menar.
Kanske detta nästan är roligare än din egen seger i Elitfinalen?

Bilden: Angelica och Samuel Magnor, Eda

 - Visst är det roligt och extra kul när tre finalsegrar går till västra Värmland. Jag är mest nöjd över mitt ståskytte i finalen, avrundar Anders som fortsätter sitt tävlande söderut under helgen.
Samuel däremot tog sin fjärde raka finalseger. Ekshärad - Kristinehamn - Deje och så det här. - Ifjol blev jag bara tvåa och trea hela tiden säger 10-åringen som nu har vänt fjolårstrenden.

Finalen K17-K1 och K66 vanns av Edsbjörkes Fredrik Thyberg med 333 poäng och K56 finalen vanns av Björn Boström från Tibro med 317 poäng före tvåan Henry Lindström, L19 med 310 poäng.

Tävlingen lockade åttiotalet skyttar i det fina sommarvädret.

Bilden: Lukas Nyström, Arvika

Resultat


Besök Skytteportalen