Oslo
10 mil

Karlstad
10 mil

Start Aktiviteter Blandat Bredband Fiske Fritid/Turism Föreningar Företag
Hantverk/Kultur Historia Jakt Kommunikation Kyrkan Utbildning Länkar

Kritpipstillverkning i Skillingmark!

Arne Åkerhagen är något så unikt som kritpipforskare och som sådan är han knuten till Tobaksmuseet i Stockholm.
Arne har skrivit en bok i ämnet, "Pipmakarna i Värmlandsskogarna" och även medverkat i olika publikationer och som sakkunnig vid olika projekt.

Arne Åkerhagen
Klarabergsvägen 22 B
136 66 Haninge

08 745 55 40
070 424 26 10

Arne Åkerhagen, kritpipforskare!


Kritpipstillverkning en glömd industri?

När tillverkningen i Sverige upphörde vid de stora bruken ca mitten på1800-talet, startade en tillverkning i Dalsland och västra Värmland omkring1860-talet.

Den fortsatte fram till 1920 då den upphörde när den siste pipmakaren Rudolf Åhser i Skillingmark slutade.

Kritpipor


Värmlands pipindustri
Den värmländska pipindustrin låg runt sjöarna i Skillingmark där den kom att bli en betydande hemindustri som startade ca 1860 och pågick till omkring 1920.

Den som startade tillverkningen var Anders Andersson Nupp i Boda. Han hade lärt sig tekniken i Oslo. Vid hemkomsten höll han sin kunskap hemlig och byggde sig en så kallad piphytta i Boda. Han fick dock inte behålla sina hemligheter länge. De kom ut efter att någon gjort inbrott hos honom och sett hur han gjorde.
Bland annat startade Jon Andersson Stolpe en tillverkning som så småningom togs över av bröderna Alfred och Emanuel.
 

Den mest kände av dessa var Emanuel som kallades "Manvel ve Forsen", en särpräglad man, som förmodligen var en av Värmlands mest originella personer.
I boken "Värmlandler och blommar" har författaren Evald Lier skrivit om denne person.



En av Jon Andersson Stolpes elever var Olof Högsäter som kom att ta över ett bruk i Magnor på andra sidan av gränsen vid
Charlottenberg.

Han hette från början Andersson men tog sig namnet Högsäter efter platsen där han föddes. Från hans verksamhet finns i barnbarnens ägo en storsamling pipformar och dagböcker, som berättar om hans försäljningsresor i Sverige.

Den siste tillverkaren i Skillingmark var Rudolf Åhser, som lärde sig tillverkningen av sin far som också varit lärling till Jon Andersson Stolpe.

Rudolf Åhser drev sin hytta på gården Aderbole i Klevan.Han slutade tillverka ca 1920 och sålde sin utrustning till Göteborgs Historiska Museum, som visade den på Göteborgsutställningen 1923.
Den förvaras numera på museets lager i Göteborg.

Mer om denna tillverkning kan läsas i min bok "Pipmakarna i Värmlandsskogarna" som utkom i januari 1994 och finns att köpa på Tobaksmuseet på Skansen i Stockholm och Sjöhistoriska Museet samt i Arvika på Racksta museet.

Arne Åkerhagen  Kritpipforskare


Pipmöte 1990

Bilderna nedan är från ett "pipmöte" Edward Olsson ordnade den 30 november 1990 där Arne Åkerhagen höll information om kritpipor och bjöd på kaffe.

• Mer om Skillingmark och dess historia finns att läsa här ...
Kritpipstillverkning i Skillingmark!

 

Uppdaterat 2004-02-12