Oslo |
Karlstad |
Start | Aktiviteter | Blandat | Bredband | Fiske | Fritid/Turism | Föreningar | Företag |
Hantverk/Kultur | Historia | Jakt | Kommunikation | Kyrkan | Utbildning | Länkar |
|
Boda den 12 november 2007 Förädlande av älgkött |
När jag packade in älgkött stod tv-n på och där visades när Emil i
Lönneberga bjöd jonen på kalas. Jag blev då nostalgisk och kom ihåg hur min mor med stor möda gjorde korv med handvevad köttkvarn såsom enda verktyg och mindes hur god den var. Jag ringde då min gode vän Per Albertsson i Korterud, Köla, vilken är expert på mat, vilket jag visste efter att han lagade till kalas på den stora regnbågen jag fick i Långtjärnet i somras. |
Maten på det kalaset var så god att jag åt så jag ej tillfrisknade helt på 2
veckor, samt, enligt Lars Olov på Mon vilken jag åkte med i bilen, ej var
helt säker på vad jag hette på hemvägen. Det sistnämnda kan jag dock ej
erinra mig och tyvärr går det på grund av Lars Olovs arvsmassa och
uppväxtmiljö ej att tro på allt han säger. Per svarade att han visst kunde göra gammeldags korv och att han var utrustad med moderna verktyg för detta i form av stor elektrisk kvarn och borrmaskin med mera. Receptet hade han i huvudet och det var enligt samma matematiska regler som när gubben Norder i Klevene blandade gräsfrö och löd ungefär så här: 1/2 älgkött, 1/2 sidfläsk, 1/2 kokt potatis, 1/3 salt, 1/3 peppar, 1/3 mjölk samt 2/3 hemliga ingredienser. Därutöver skulle en hela tas med till fabrikanten. Jag har redan gett detta recept till flera som är intresserade och vilka klentroget protesterat mot dess fysiska möjlighet beträffande kvotdelar. De har dock ändrat uppfattning och bett om ursäkt när jag visat dem bilderna samt förstått att det ej blivit så mycket korv utan rejäl blandning. |
|
Fick även vid hemkomsten med ca 10 kg korv hjälp av mina grannar Gustav och
Else på Mon vilka kunde detta med att knyta korvarna till lämplig storlek.
En kunskap de lärt som små och vilket de utförde perfekt på några minuter och under livligt ljugande om hur många ton korv de varit med om att göra varje år i sina hem. Det är verkligen roligt att med bra hjälp kunna variera tillvaratagandet av det förträffliga älgköttet varför jag rekommenderar flera jägare att pröva detta recept. Tror även att Per kan vara behjälplig ifall han kontaktas. Resultatet var verkligen lyckat och det är ju trots allt roligt att kunna äta något som man varit med att göra själv på samma sätt som för våra numera avlidna anförvanter var helt självklart i hemmen i Skillingmark när vi numera grånade ungdomar växte upp i vår bygd. På två timmar fixade han till utsökt korv vilket framgår av bilagda bilder och den middag jag lagade när jag kom hem var både god och fick mig att minnas svunna och lyckliga tider. |
|
Som väl alla förstått så föreställer nästan samtliga bilder Per Albertsson i Korterud. |
|
|
Finns det fler recept ute i stugor och jaktlag så skicka gärna in det så ska
jag publicera. Webbredaktören |
Vill du veta vad som händer under året i Skillingmark? Titta då in i • Aktiviteter |
Vill du veta vad som hänt genom åren i Skillingmark? Titta då in i: Arkiv & Nostalgi biblioteket |
Jakt i Skillingmark |